Receptek
Csokis-áfonyás Mikulásváró (vendégváró) zabfalatok
Előkészítés: kb. 20 perc
Pihentetés: kb. 20-30 perc
Sütés: kb. 10 perc
Jön a Mikulás, vagy éppen "váratlan" vendégek és nem tudod, hogy mit tegyél az asztalra ropogtatni?! Ez a recept pofonegyszerű, gyors, könnyű és ráadásul számos terméket csomagolásmentesen nálunk, a Cirkele boltban is be tudsz hozzá szerezni saját tárolóba, vagy megrendelni a webshopunkon keresztül. Lássunk is hozzá!
Összetevők (kb. 30-40 darabra):
- 20 dkg BL50 finomliszt
- 10 dkg dió (darálva)
- 15 dkg aprószemű zabpehely
- 15 dkg barna nádcukor
- 0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt)
- 20 dkg margarin vagy vaj
- 0.5 tk sütőpor
- 1 db "M" tojás
- 5-10 dkg belga étcsokoládé pasztilla
- 5-10 dkg aszalt vörösáfonya (lehetőség szerint cukormentes, de a cukrozott se gond)
Elkészítés menete:
- Előszőr a száraz összetevőket összekeverjük. A lisztet összekeverjük a zabpehellyel (ha szükséges picit ezt is darálhatjuk), a darált dióval, a barna nádcukorral, a sütőporral és a citromhéjjal, végül gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk a margarint.
- A tojást hozzáütjük, valamint ezen a ponton ízlés szerint hozzátesszük az aszalt vörösáfonyát, és egy nem ragacsos, tömörebb tésztát gyúrunk belőle.
- Kb. 5-10 percre hűtőbe tesszük, és végül hozzágyúrjuk gyors mozdulatokkal, ízlés szerint az étcsokoládé pasztillát.
- Ezt követően fontos, hogy kb. 20-30 percre hűtőbe tegyük, majd lisztezett deszkán 4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és kb. 5-6 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle egy pohár vagy kör szaggató segítségével.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük, kb. 10-12 perc alatt. Akkor a jó, ha enyhe világosabb barna színt kaptak a kekszek. De ha kevesebb ideig sütjük, akkor sem lesz baja, csak nem lesz olyan ropogós, lágyabb lesz a tészta.
Jó étvágyat kívánunk! :)
Helyettesíthető összetevők:
Ízlés szerint a diót helyettesíthetjük kókuszreszelékkel, őrölt mandulával, vagy őrölt törökmogyoróval.
Zabpehellyel az igazi, de ha csak zabpehelyliszt van otthon, azzal is elkészíthetjük.
A finomliszt egy kis részét ki lehet váltani pl: teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel is.